Wat maakt verpakkingsmateriaal duurzaam?
Welke verpakkingen staan of liggen er in je buurt? Waarschijnlijk zijn deze van heel uiteenlopende materialen zoals plastic, hout, karton, metaal enzovoort. Is het één verpakkingsmateriaal nu beter voor het milieu dan het ander? Wat maakt een verpakking duurzaam? Wij geven je het antwoord.
Vijf basisprincipes om duurzaam te verpakken!
1. Verminderen
Een verpakking mag duurzaam genoemd worden wanneer deze licht en/of compact is. Hierdoor wordt de hoeveelheid materiaal verminderd en de Co2-uitstoot verkleind. Denk hierbij aan dozen met variabele hoogte of verpakkingen op maat.
2. Hergebruiken
Duurzaamheid en herbruikbaarheid. Een verpakking is herbruikbaar wanneer deze onbewerkt een nieuw leven kunnen krijgen, liefst zo vaak mogelijk. Hierdoor hoeven er minder exemplaren geproduceerd te worden wat betekent dat er minder grondstoffen nodig zijn en er minder afval geproduceerd zal worden. Herbruikbare producten zijn het minst belastend voor het milieu. Denk hierbij aan polypropyleen draagtassen, plastic pallets en koeriersbakken.
3. Vervangen
Voor nagenoeg elk verpakkingsmateriaal bestaat een duurzaam alternatief. Dit kan gaan om producten die geheel of gedeeltelijk recyclebaar zijn, die gemaakt kunnen zijn van gerecyclede materialen of hernieuwbare grondstoffen. Denk hierbij aan het gebruik van beschermhoeken van karton i.p.v. polystyreen, papieren tape i.p.v. plastic tape of plantaardige opvulchips i.p.v. de standaard opvulchips.
4. Hernieuwen
Wanneer een verpakking gemaakt is van grondstoffen met een 100% organische oorsprong is deze hernieuwbaar. Deze verpakkingen zijn ‘hernieuwbaar’ aangezien de natuur ze ons vrijwel onbeperkt kan blijven aanleveren zoals papier en karton. Hout kan eindeloos worden hernieuwd dankzij duurzaam bosbeheer, onder andere van FSC. Andere voorbeelden zijn bamboe en plantaardig zetmeel of biobased plastic als alternatief voor wegwerpplastic.
5. Recyclen
Een laatste factor die kan bepalen of een verpakking duurzaam is, is de mate waarin de verpakking gerecycled kan worden. Het belang van recycling vertaalt zich bovendien in het beleid van de EU. Dit beleid stuurt aan op een circulaire economie wat betekent dat de afvalstoffen van nu moeten de grondstoffen worden van morgen.
Papier en karton zijn in Europa een van meest gerecyclede materialen. In Nederland zou, volgens schattingen, tot 87% van al het papier en karton worden ingezameld voor recycling. Papier is tot zeven keer te recyclen en een kartonnen doos tot tien keer.
Conclusie, wat maakt verpakkingsmateriaal of een verpakking duurzaam? Verminderen, hergebruiken, vervangen, hernieuwen en recyclen!
Genoeg informatie waarom je zou kunnen investeren in duurzame verpakkingen!